VPLIV UMETNE INTELIGENCE NA EKONOMIJO: PERSPEKTIVE IN NAPOVEDI


Ajda Oražem

UVOD

Umetna inteligenca (UI) že dolgo ni več le znanstvena fantastika, temveč ključni dejavnik sodobnega gospodarstva. Njeno vseprisotno delovanje in napredne zmogljivosti so preoblikovale način, kako podjetja izvajajo svoje dejavnosti in vplivajo na širše ekonomske strukture. V tem kontekstu je ključno razumeti, kako umetna inteligenca vpliva na ekonomijo, tako na mikro kot makro ravni, kakšne priložnosti in izzive prinaša ter kakšne posledice lahko pričakujemo v prihodnosti.
Pred nami je čas, ko se je zavedanje o potencialu umetne inteligence, kot gonilne sile ekonomskega razvoja, močno povečalo. V tej seminarski nalogi bom analizirala vpliv umetne inteligence na ekonomijo v Evropski Uniji in po svetu. Poglobila se bom v mehanizme, ki določajo to interakcijo med tehnološkim napredkom in gospodarskimi procesi.

RAZPRAVA

UMETNA INTELIGENCA IN EKONOMIJA: OSNOVNE PREMISE

KAJ JE UMETNA INTELIGENCA?

Umetna inteligenca (UI) je področje informacijske tehnologije (IT), ki se osredotoča na razvoj sistemov in izvedbo nalog ali operacij, ki običajno zahtevajo človeško inteligenco. Ključni cilj umetne inteligence je razviti algoritme in tehnike, ki omogočajo računalnikom oz. drugim napravam, da se učijo od podatkov, razumejo okolje, sprejemajo odločitve in izvajajo naloge na podoben način kot človek, čeprav v mnogih primerih lahko delujejo hitreje in natančneje kot človek.

Umetna inteligenca se uporablja v skoraj vseh aspektih sodobne družbe:

  • Zdravstvo
  • Finančništvo
  • Transport
  • Manufaktura
  • Zabavna industrija
  • Maloprodaja
EKONOMSKI VIDIKI UMETNE INTELIGENCE

Slika 1- Microsoft Bing. 2024. Slika ki predstavlja UI V ekonomiji

Ekonomski vidiki umetne inteligence (UI) zajemajo širok spekter vplivov, ki jih ima uporaba UI na gospodarstvo. Ti vidiki se nenehno razvijajo, saj se tehnologija UI širi in spreminja načine, kako podjetja opravljajo poslovanje in kako ljudje opravljajo svoje delo. Nekateri ključni ekonomski vidiki UI vključujejo:

  • povečanje produktivnosti;
  • rast novih trgov in industrij;
  • povečanje konkurenčnosti;
  • vpliv na delovna mesta;
  • razvoj politik in regulative.
PREDNOSTI IN IZZIVI UPRABE UI V EKONOMIJI

Z napredkom umetne inteligence bo, kot z vsakim tehnološkim napredkom prišlo do izgube delovnih mest. V preteklosti so bila to v glavnem ročna dela, kar je tokrat drugače, je, da je AI sposoben obravnavati številne naloge, povezane z višjimi poklici. Pride lahko tudi do povečanja števil »cyberattackov«, raznih goljufij in kraje indetitete.

Pozitivni vpliv UI v poslovnem okolju:
  • Povečana učinkovitost in produktivnost: omogoča optimizacijo procesov in povezavo različnih sistemov ter komponent v pametnih tovarnah.
  • Kakovostna kontrola in vzdrževanje: nadzor kakovosti izdelkov in procesov ter preprečevanju okvar strojev. To vodi v manj napak, boljše izdelke in redno vzdrževanje opreme, kar zmanjšuje čas izpada in povečuje zanesljivost proizvodnje.
  • Prilagodljivost in dostop do novih trgov: bolj prilagodljivi proizvodni procesi, kar podjetjem omogoča hitrejši odziv na spremembe na trgu. Prav tako omogoča bolj prilagojene in kakovostne izdelke, kar lahko vodi v dostop do novih trgov in povečanje konkurenčnosti.
  • Nove priložnosti za inovacije: vodi do razvoja novih izdelkov, storitev in poslovnih modelov. To lahko pospeši gospodarsko rast in ustvari nove industrije.
Negativni vpliv UI v poslovnem okolju:
  • Zasebnost in varstvo podatkov.
  • Prenos znanja in spretnosti.
  • Investicijski stroški in infrastruktura: mplementacija pametnih tovarn zahteva znatne investicije v infrastrukturo, tehnologijo in opremo. To lahko predstavlja oviro za manjše podjetje ali tiste z omejenimi finančnimi sredstvi.
  • Regulativni in etični izzivi: pomembno je razviti ustrezne smernice in standarde za zagotovitev varne in etične uporabe UI v proizvodnji.
  • Neenakosti in brezposelnost.

Slika 2-Shutterstock. 2023. Uporaba UI v manofakturi

Kakšne izzive in napredke pa predstavlja podjetjom, industriji in državam:

Tabela 1- Ajda Oražem. 2024. Prikaz prednosti in izzivov

POTENCIJAL UI V EKONOMIJI

Večina študij poudarja, da bo UI imela pomemben ekonomski vpliv. Raziskava, ki jo je izvedlo podjetje Accenture v 12 razvitih gospodarstvih, napoveduje, da bi lahko UI do leta 2035 podvojila letno globalno gospodarsko rast. To bo omogočilo na tri načine: povečanje produktivnosti dela (do 40 %), ustvarjanje nove virtualne delovne sile s pomočjo inteligentne avtomatizacije in širjenje inovacij, ki bodo vplivale na različne sektorje in ustvarile nove dohodkovne tokove.


Študija podjetja PricewaterhouseCoopers (PwC) ocenjuje, da bi se lahko svetovni BDP do leta 2030 povečal za do 14 % (kar ustreza 15,7 bilijona dolarjev) zaradi razvoja in sprejemanja UI. PwC vidi dve glavni poti, kako bo UI vplivala na globalno gospodarstvo: povečanje produktivnosti v bližnji prihodnosti in na razpolago personaliziranih in visokokakovostnih UI-izboljšanih izdelkov in storitev.


McKinsey Global Institute pričakuje, da bo do leta 2030 približno 70 % podjetij uporabljalo vsaj eno vrsto tehnologije UI, medtem ko manj kot polovica velikih podjetij ne bo uporabila celotnega nabora tovrstne tehnologije. Inštitut tudi ocenjuje, da bi lahko UI do leta 2030 povečala dodatni gospodarski izhod za približno 13 bilijonov dolarjev, kar bi povečalo globalni BDP za približno 1,2 % letno.


Čeprav bodo koristi UI občutne po vsem svetu, se pričakuje, da bodo Severna Amerika in Kitajska najbolj pridobili od te tehnologije, medtem ko bodo razvijajoče se države verjetno zabeležile bolj skromne povečave zaradi nižjih stopenj sprejemanja tehnologij UI.

Tabela 2-Ajda Oražem. 2024. Prikaz predvivdevane gospodarske rasti do 2030

ZAKLJUČEK

Umetna inteligenca že kaže svoj potencial za preoblikovanje gospodarstva na globalni ravni. Številne raziskave kažejo, da bo UI imela pomemben ekonomski vpliv, ki bo spodbujal rast produktivnosti, inovacij ter ustvarjanje novih dohodkovnih tokov. Pomembno je poudariti, da bo UI prinesla tako prednosti kot izzive za podjetja, industrije in države.


Na eni strani lahko UI poveča konkurenčnost podjetij, poveča produktivnost, ustvari nova delovna mesta in izboljša kakovost izdelkov in storitev. Po drugi strani pa se lahko soočimo z izzivi, kot so izguba srednje velikih podjetij, neenakomerna distribucija koristi, vpliv na trg dela in potreba po političnih odzivih za zagotavljanje pravične distribucije koristi ter spodbujanje inovacij.
Kljub temu pa je jasno, da je UI neizogibna in da bo imela velik vpliv na naše gospodarstvo. Zato je ključnega pomena, da se podjetja, industrije in države pravočasno prilagodijo tem spremembam in sprejmejo ustrezne politike in strategije za izkoriščanje potenciala UI v korist vseh deležnikov. Mislim, da s pravilnim ravnanjem lahko UI postane gonilna sila za nadaljnjo ekonomsko rast in inovacije v prihodnjih desetletjih.


Pri tej nalogi sem UI uporabila za iskanje člankov in splošnih informacij. Pomagala sem si s Chat GPT-jem.

BESEDILNI VIRI:

SLIKOVNI VIRI